Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Дайкон (Японска ряпа)

Chinese turnip

Дайкон (Японска ряпа)

Дайкон или японската ряпа е едно- или двугодишно кореноплодно растение от семейството на Зелевите. Образува кръгъл, цилиндричен или вретеновиден гладък без власинки кореноплод с дължина около 40 см и диаметър около 6,5 до 10-11 см. Той има бяла или червено-розова повърхност, която често е зеленикава към челото. Месестата част на кореноплода е снежнобяла, сочна, плътна, с хубав освежаващ вкус, без лютивина и горчивина. Кореноплодът на дайкона има лечебни свойства – пречиства черния дроб, жлъчката и бъбреците и разтваря камъните в тях. Съдържа множество витамини, пектин, глюкозиди, ефирни масла, фитонциди, магнезий, калий и желязо. Този лечебен зеленчук подобрява храносмилането и обмяната на веществата, понижава холестерола.

Дайкон може да се използва за храна през цялата вегетация. Той не извлича и не натрупва тежки метали. Растението е култура на интензивното земеделие. Тъй като семената му се засяват в средата на лятото, на същият участък могат да бъдат отгледани ранни картофи, салати, градински грах, зелен лук и чесън.

 

Отглеждане

 

Трябва да се знае, че това студоустойчиво и хладолюбиво растение при условията на удължаващия се ден и ниски положителни температури през пролетта вместо да формира кореноплод, образува цветоносно стъбло. Затова е най-добре да се отглежда като лятно–есенна култура. Когато се засява в края на юли и през първата половина на август, кореноплодите нарастват нормално.

За засяването се избира  слънчево място. Предпочита леките почви с неутрална или слабо кисела реакция на почвеният разтвор. Развива де много добре след добре торени предшественици. Почвата трябва да се прекопае на дълбочина 15-18 см като по преценка предварително се наторява с напълно угнил оборски тор. Правят се ниски лехи, широки 1,5-2 м, които се поливат преди сеитбата. Семената на дайкона се сеят в браздички, на дълбочина около 2,5-3 см. Между редовете се оставят 50-60 см.

За засяване на 100 кв.м площ са необходими около 200 г семена. Засятите семена поникват след 4-7 дни. Растенията се прореждат за първи път във фаза на два –три листа на около 10 см в реда. Десетина дни след това се прореждат пак, като между растенията в реда се оставят 20-25 см.

През вегетацията почвата трябва да се разрохква няколко пъти. Посевът се полива през  интервал от 7-10 дни или два пъти седмично, при по-големи горещини. Подхранва се при второто прореждане с 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв.м.

Дайкон се  прибира 40-90 дни след поникването, но преди трайно понижение на температурите под 4-5 градуса.

 

  |  Views: 3934  |  Прочетено във Вестник за градината