Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Горицвет

Adonis vernalis

Горицвет

Горицвет е едно доста интересно растение, което се среща често в българските дворове. И това не е случайно. По произход растението е от Европа и поради тази причина понася добре условията на континентален климат. На височина достига обикновено до 40 см. Цъфтежа е характерен с много красиви цветове и продължава от ранна пролет до юни месец. Цветовете имат разнообразни багри. Те може да са жълти, оранжеви или червени. Характерно за цветовете му е, че когато времето е мрачно и влажно те се затварят, което е белег, по който може да го разпознаете в природна среда.

Горицвет е подходящ за отглеждане градини. Възможно е отглеждане на горицвет и в съдове и саксии, но при тези условия той има нужда от по-интензивни грижи.

Отглеждане: Когато избирате мястото му в градината, търсете полусянка. Ако го сложите на пряко слънце може да се стигне до прегарянето на някои негови части, като листата например. Ако пък го разположите на сянка може да се стигне до затваряне на цветовете. Почвата да е лека по механичен състав и много пропусклива. Важно за растението е да се полива в хладните часове на денонощието, което ще рече или сутрин рано или късно вечер след като слънцето е залязло. Това се препоръчва, защото водните капки играят ролята на лупи и ако се полива на обяд слънчевите лъчи ще изгорят растенията.

Размножаване: Размножаването на горицвет става със семена, които се засаждат веднага след узряването, защото в противен случай губят кълняемост. Друг начин е като през есента се разделят старите коренища на растението. Това става като внимателно се извади растението и с помощта н остър нож се разреже коренището.

  |  Views: 991  |  Прочетено във Вестник за градината