Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Гомфрена

Gomphrena

Гомфрена

Гомфрена е едногодишно топлолюбиво растение. Кореновата и система е добре развита. образува изправено, добре разклонено централно стъбло. Листата са срещупо­ложни, приседнали, полуобхващащи стъблото. По форма са удълженоелипсовидни, целокрайни. Стъблото и листата са окосмени и поради това изглеждат сивкавозелени. Цветчетата са дребни, с трайни, яркообагрени прицветни листенца. Събрани са в дребни плътни съцветия с кълбовидна форма, разположени по върховете на разклоненията. Растенията цъфтят от юни до септември, но отглеждани на открито съцветията запазват формата и багрите си до падането на сланата. Отглеждат се няколко културни форми с различна височина, от 15 до 40 см, с различна багра на съцветията – бяла, в различни нюанси между розова и виолетова. Видът произхожда от тропиците на Америка.

Отглеждане: Растенията се засаждат на място с пряко слънчево огряване. Почвата да е  по-лека, но богата с хранителни вещества. Да се полива редовно и почвата да се поддържа умерено влажна. Засушаването й се отразява зле върху растенията.

Размножаване: Размножаването на гомфрена става чрез семена. Новите растения се изнасят в зелените площи, след като мине опасността от късни пролетни слани.

  |  Views: 1612  |  Прочетено във Вестник за градината