Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Гербер

Gerbera

Гербер

Гербер от семейство Сложноцветни произхожда от голям род с над 80 вида. Повечето се срещат в Южна Африка, но има представители и в Индия, Австралия и Мадагаскар.

Изящни цветове, разположени на дълги дръжки, които не увяхват цели седмици, великолепни багри – идеално цвете, достойно да украси всеки дом. Листата са светлозелени, пересто нарязани, дълги до 20-30 см. Събрани са в прикоренова розетка, която допринася за красивия изглед на цветето. В магазините се предлагат нискостъблени компактни гербери в саксии. За да можем да им се радваме дълго, след като отнесем тези цветя в дома си, трябва да познаваме техните изисквания.

Отглеждане: Най-сериозни претенции герберът  предявява по отношение на светлината. Слънчевите лъчи трябва да го огряват директно и продължително. Колкото повече светлина получава вашият гербер, толкова по-добре ще расте и ще цъфти.

Почвата, в която герберът вирее без проблеми, трябва да е лека и пропусклива, например смес от листовка, торф и пясък в съотношение 2:1:1. В никакъв случай не добавяйте в нея компост или оборски тор.

Поливането трябва да е обилно, но не прекалено, водата трябва да е с температура 20-25 градуса. Много вредно е поливането със студена вода при висока температура на въздуха – листата пожълтяват, цъфтежът отслабва и се появяват болести.  Между две поливания почвата трябва леко да просъхне.

От юни до края на август се правят 2-3 подхранвания с минерални торове, но не и с органични.

През топлите месеци герберът се чувства отлично на открито в градината или на балкона, но щом настъпи опасността от слани, се пренася на най-огрявания прозорец, където ще прекара зимата. Температурата не трябва да пада под 14 градуса, най-подходяща е около 20 градуса. При добри грижи цъфтежът може да е почти непрекъснат.

Без пресаждане герберите може да се отглеждат 1-2 години. След като навърши тази възраст, през пролетта растението се пресажда в нова пръст, като, ако е добре развито, може да се раздели на няколко части, всяка от които трябва да има поне една вегетационна пъпка. За разделяне са най-подходящи 3-4-годишните гербери.

Размножаване: Гербер се размножава  и със семена, които поникват за 2-3 седмици. Получените нови растения зацъфтяват обикновено след 10-11 месеца. В промишлени условия се размножава “ин витро”.

Болести и неприятели: Герберите са силно податливи на гъбични и бактериални заболявания, затова трябва да се спазва нужният светлинен и температурен режим при отглеждането им. Не бива да се дават органични торове, а профилактичното пръскане с подходящ препарат ще ви спести доста грижи. Трябва също да се бди за поява на белокрилка и още при първите насекоми да се пръска с инсектицид.

 

  |  Views: 1512  |  Прочетено във Вестник за градината