Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Гастерия

Gasteria

Гастерия

Гастерия (Gasteria) е едно от обичаните и често отглеждани у нас сукулентни растения. Произхожда от Южна Африка. Родът включва около 70 вида. Всички образуват розетка от оригинални месести листа. Различават се по начина на подреждане, едрината и външния вид на листата.

Най-често се отглежда видът G. verrucosa. Месестите езичести листа са разположени двуредно в една плоскост. Повърхността им е осеяна от белезвикави подутинки, които изглеждат като брадавички и придават особен чар на растенията. Размерите на растенията са скромни – достигат 10-12 см височина, което ги прави много пригодни за съвременните малки жилища. Около възрастните растения се образуват детки. При подходящи условия гастерията може да цъфти. Между листата израства висок, безлистен цветонос. Той завършва с плътно наредени камбанки, които в основата си са издути, а после се стесняват. В широката част са пастелно розови или оранжеви, а към върха зеленикави. Чарът на растенията обаче не е в цветовете, а в листата.  

Отглеждане: Гастерия предпочита добре осветени места, като понася и полусянка. Не понася да бъде излагана на пряко слънчево огряване изведнъж. Поради резервите от вода в листата, растенията устояват на суша. През лятото се поливат редовно, с малки дози. През зимата се полива два пъти месечно. Лятната топлина им действа благоприятно. Когато през земния период температурата в помещенията е около 10-12ºС, има възможност да протече процесът за залагане на цветове. Цъфтежът протича през март-април.

Размножаване: Любителите размножават гастерия успешно чрез отделяне на детките през пролетта. Отделят се само нараснали достатъчно екземпляри. Почвената смес трябва да е хранителна и при това лека и отцедлива. Съставя се от градинска почва, листовка, едрозърнест пясък и парченца от дървени въглища, в съотношение 2:2:2:1.

  |  Views: 1156  |  Прочетено във Вестник за градината