Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Газания (Летен гербер)

Gazania

Газания (Летен гербер)

Газания (Gazania) е изключително красиво цвете. Родът включва около 30 вида предимно едногодишни растения. Оформеното като кошничка съцветие на газанията много прилича на гербер и поради това е позната  като летен гербер.

Височината на летните гербери достига 30-40 см. Листата са светлосиво-зелени и продълговати по форма, нарязани по периферията. От долната страна са покрити с фини власинки, придаващи им сребрист вид. Цъфтежът на газанията е продължителен – от юни до късно през есента. Цветчетата са обагрени в пастелни тонове. Разположени са на дълги дръжки. Те оформят съцветие като кошничка. В средата се очертава тъмно око, а венчелистчетата са лимоненожълти, нежно розови, бледолилави. В центъра на кошничката са разположени ръбести цветове, в които се образуват семената. През деня цветовете се радват на слънцето, а вечер се затварят.

Газания се използва за фигури, очертаване на бордюри и сандъчета. За балкона се препоръчва мини сортът Утринна роса.

Отглеждане: Летният гербер  е светло- и топлолюбиво растение. Развива се добре на леки, песъчливо-глинести, но богати на хумус почви. В периода на израстване растенията се поливат умерено. Не се допуска задържане на вода. Добре е да се подхранват на 7-10 дни. Прецъфтелите цветове се изрязват, за да се стимулира образуването на нови пъпки.

Размножаване:Газания се размножава чрез семена, които се засяват в края на март. Поникват след 10-12 дни и се засаждат на постоянно място в края на май. Младите растения се засаждат на разстояние 20-25 см едно от друго. Газанията може да презимува на светло и  мразивото място. Туфите  се овлажняват периодично. През пролетта изсъхналите части се почистват и  филизите се изрязват наполовина.

  |  Views: 3049  |  Прочетено във Вестник за градината