Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Вилкоксия

Wilcoxia

Вилкоксия

Вилкоксия (Wilcoxia) е малък храстовиден кактус с дълги тънки стебла, който ботаниците наричат и Echinocereus leucanthus. Родина на растението е Мексико. На ребрата си има бодли, като радиалните са сребристо-бели, а централните са черни. Цветовете се появяват в края на пролетта, на върха на стеблата, цветове са с диаметър 4 см. Растенията достигат размери от 20-30 см височина, живеят от 8 до 10 години в саксия в дома.

Сортове: Сред най-известните видове са вилкоксия албифлора (W. albiflora), която е с бели цветове; вилкоксия виперина (W. viperina) – с малиново-червени цветове; вилкоксия шмолии (W. schmolii) – с има нежнорозови цветове.

Отглеждане: Растенията трябва да са на ярка разсеяна светлина. Почвата се състои от листовка и едрозърнест речен пясък в равни части. Поливайте през лятото веднъж на 10 дни. От ноември до март не е нужно да напоявате. Поливайте само в основата на растението. Колкото по-сух и по-горещ е въздухът, толкова по-добре расте този кактус. Подхранвайте от април до август 4 пъти с течни торове за ягоди или домати. Пресаждайте през април на всеки 2 години в широк съд с голям отвор на дъното. На всеки три години почиствайте цъфтялите вече стари стебла, за да може растението да бъде по-гъсто и да се развиват нови цветоносни филизи.

Размножаване: Вилкоксия се размножава чрез семена, които се засяват през пролетта при температура 22 градуса.

  |  Views: 916  |  Прочетено във Вестник за градината