Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Вербена

Verbena  

Вербена

Това интересно многогодишно цвете успешно се конкурира през последните години със сакъзчето за водещо място на балкона. У нас обаче вербената е едногодишна. Нейната родина е Южна и Централна Америка. Разпространени са и ниски сортове вербена, и такива, които се използват като ампелни и се спускат красиво по терасата. Височината им достига от 20 до 45 см. Стъблата на вербената пускат лесно корени, като се опрат в земята.

Вербена цъфти от юни до първите студове. Дребните цветчета са събрани по 30-50 броя в съцветия с формата на окръжност. Цветовете са ароматни, особено при Verbena pratensis. Окраската на цветовете варира в особено широка гама – бяло, розово, червено, лилаво и всичките им нюанси. Срещат се и цветове със „светли очи”.

Отглеждане: Растението е светлолюбиво, обича и топлината. Най-добре се развива на слънчеви места, върху добре разрохкана почва, към състава не е претенциозна. Един път седмично е полезно да се подхранва със силно разреден течен тор за цъфтящи видове. Трябва да се полива обилно. Въпреки всичко казано до тук вербената не е особено капризна, понася дори за кратко по-големи студове – до минус 2-3 градуса, и след това може да продължи да цъфти.

Размножаване: Оптималният срок за засяване на семената от вербена е от края на февруари до средата на април. Ако решите да засеете вербена в балконските си сандъчета, трябва да имате предвид, че те трябва да се поставят на места, които са защитени от вятъра. Добри за тази цел са ниските сортове с едри цветове. Най-обилно цъфти вербената, която е разположена на южна тераса.

Болести и неприятели: Сред предимствата на вербената трябва да посочим, че тя много рядко се засяга от болести и вредители.

  |  Views: 1090  |  Прочетено във Вестник за градината