Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бръшлян

Hedera helix L.

Бръшлян

Сем. Бръшлянови – Araliaceae

 

Описание: Увивен храст с дълго около 30 м стъбло и множество въздушни корени. Листата са вечно зелени, последователни, кожести и лъскави, с елиптична или яйцевидна форма при млади растения, петделни, когато цъфтят листата са тясно яйцевидни. Цветовете са зеленикави, разположени на върха на клонките в гроздовидни съцветия. Чашката е с 5 зъбчета, венчелистчетата са пет. Плодовете узряват на следващата година и са кълбести и черни. Цъфти м. юли – септември.

Разпространение: Из сенчести места и гори, рядко по скали, из цяла България.

Употребявана част: За медицински цели се събират листата на растението.

Бране и сушене: Листата от бръшлян се берат по време на цъфтежа м. юли-септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура 45°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без мирис и с горчив вкус.

Действие и употреба: Билката притежава антиспазмично, съдосвиващо, противовъзпалително действие. Употребява се при бронхит, кашлица, болести на черния дроб и жлъчката, жълтеница, обилна менструация.

Външно: За промивки при възпаление на очите и бяло течение, за компреси при изгорено, за налагане на мазоли и брадавици.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица листа от бръшлян се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

Внимание! В големи дози билката поражда токсични явления.

  |  Views: 1452  |  Прочетено във Вестник за градината