Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Брунфелзия

Brunfelsia

Брунфелзия

Тези красиви стайни цветя произхождат от Южна Америка (Бразилия и Перу). Родът Брунфелзия е представен от около 30 вида. Растението е вечнозелен храст, сравнително компактно е и на височина достига до 50-60 см, а настрани се разпростира до 40 см. Цъфти през пролетта и лятото с красиви виолетови цветове, които с прецъфтяването избледняват през жълто до бяло. Така в процеса на цъфтеж при едно растение има изобилие от лилави, жълти и бели цветове.

Отглеждане: Засадете растението в глинесто-торфен субстрат. Брунфелзия не обича директното слънце. През горещите летни дни осигурете шарена сянка, а през зимата, когато слънцето е по-слабо можете да си позволите по-осветено място. Температурите следва да са умерени – през лятото около 20-25 градуса, а през зимата не по-ниски от 10-15 градуса. В помещението, където отглеждате брунфелзия не е желателно да има резки температурни промени. Цветето обича обилното поливане. През лятото не бъдете пестеливи с водата, но не забравяйте доброто дрениране на почвата за оттичане на излишната вода. През зимата поливането следва да бъде пестеливо дотолкова, че почвата да се поддържа влажна. През горещите летни дни пулверизирайте листата за повишаване на въздушната влажност, а ако през зимата ползвате парно отопление, също можете да повишите въздушната влажност с пулверизиране, но по-оскъдно. Добро решение е през горещите летни дни да поставите саксията с брунфелзията в съд с вода, но повдигната над нивото на водата (например с камъчета). Така ще осигурите оптималната влажност през този сух и горещ период. През лятото подхранвайте веднъж месечно с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Най-лесно брунфелзия се размножава с резници през пролетта. Отделените резници с дължина около 10 см се засаждат в пропусклива почва. Така засадените резници се поставят на светло място при температура около 20 градуса. Като цяло размножаването чрез резници е трудно и не се препоръчва за неопитни цветари.

  |  Views: 1090  |  Прочетено във Вестник за градината