Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бродиея (Трителея)

Brodiaea

Бродиея (Трителея)

Бродиея е доста специфичен род – видовете се различават много един от друг и на един вид може да се дадат три различни родови имена. Цъфти през лятото от началото на юни. Звездовидните или тръбести цветове са разположени на върха на нежните цветоносни стъбла. Те са бели, светлосини, лилави или розови.  Листата са тънки и лентовидни. Прекрасно растение за букети.

Сортове: Често бродиея може да бъде намерена под името трителея или дихелостема. Б. лакса се среща сравнително рядко – височина 60 см, цъфти от средата на май до края на юли. Тръбестите цветове са бели, сини или лилави. Б. коронария е със звездовидни цветове, а увисналите цветове на Б. идамая са яркочервени и зелени.

Отглеждане: Засадете на слънчево място, защитено от ветровете. Почва да е с добри дренажни свойства. Поливайте редовно, но внимателно. Ако листата започнат да жълтеят и съхнат, прекратете поливате. Всяка пролет внасяйте торове под формата на мулч. Бродиеята не понася пресаждането, затова не вадете грудките. Тя ще ви радва с цветовете си няколко години. През студените месеци можете да я покриете със сухи листа или да мулчирате с торф.

Размножаване: Размножаването на бродиея е много трудно – по-добре си купете нови грудки.

  |  Views: 3454  |  Прочетено във Вестник за градината