Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бровалия

Browallia

Бровалия

Бровалия е непретенциозно растение, което подхожда  повече за балкона отколкото за стайно отглеждане. Произхожда от  Южна Америка и се отнася към семейство Картофови (Solanceae). Листата й са дребни, остри, светлозелени, разположени на тънки стъбълца. Цъфти от май-юни до септември. Цветовете са изключително фини, наподобяващи звезда. В зависимост от сорта те са сини, лилави, светлосини или бели.

Отглеждане: Най-доброто място за бровалията е светъл източен балкон. Разположете саксията така, че да ограничите максимално прякото огряване от слънцето. Идеалната температура за бровалията е 10-15 градуса. Съставът на почвената смес да е: листовка, угнил оборски тор, торф и пясък в съотношение 2,5-1-1-1. Поливайте умерено, но редовно с престояла вода. На всеки две седмици подхранвайте с тор за цъфтящи растения. От време на време пулверизирайте листата. Пензирайте върховете на младите растения, за да се разклонят достатъчно. Своевременно отстранявайте прецъфтелите цветове, за да удължите цъфтежа. Всяка година пресаждайте растението.

Размножаване: Бровалия можете да размножите със семена или резници. Засейте семената през пролетта, като не ги заравяте много дълбоко. Изнесете разсада на балкона, едва когато отмине опасноста от слани. При размножаване с резници е нужно вкореняването да се извърши през лятото, като  саксията задължително се покрива са найлон.

  |  Views: 1830  |  Прочетено във Вестник за градината