Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бримеура (Испански зюмбюл)

Brimeura

Бримеура (Испански зюмбюл)

Бримеура (Brimeura), известна още като испански зюмбюл, представлява многогодишно луковично растение. Луковицата е с издадено дънце, съставена от една дебела люспа, външната люспа е суха. От луковицата израства розетка с дълги и тънки листа,а в края на пролетта се появява цветонос с 10-15 изящни,наподобяващи на малки звънчета,цветчета.Баграта им е бяла,светло-или тъмносиня.Листата са приземни, тънки, в основата са сраснали. Цветоносът е гол. Плодът представлява обратно конусовидна кутийка с остър връх. Семената са кръгли, черни.

Растението е студоустойчиво.

Сортове: Аметистовата бримеура (Brimeura Amethystina) е най-известният вид, който се използва в културното цветарство. Расте на сухи каменисти склонове на височина до 2000 м. Учените го наричат и аметистов зюмбюл. Това е единственият вид, който се продава в магазините. Растенията са високи от 10 до 30 см. Съцветието носи от 14 до 18 цвята, които седят в пазвите на дълги прицветници. Цветовете са тръбовидно-камбанковидни, поникващи, яркосини. Тичинките са на къси влакънца, на два реда прикрепени към средата на тръбичката на околоцветника. Листата са от 6 до 12 дълги, тънки, месести, първо лежат, а след това се изправят с порастването на растението.

Луковицата е яйцевидна до 2 см. в диаметър, горната люспа е светлокафява. Цъфти в началото на лятото в продължение на 7-10 дни.

Отглеждане: Изберете за испанския зюмбюл слънчево място или прошарена сянка. Почвата да е добре дренирана. Луковиците се засаждат есента, през месеците септември-октомври, на растояние 10 см една от друга.

Размножаване: Бримеура се размножава през есента, когато разрастналите се гнезда на луковиците трябва да се делят и засаждат на групи на дълбочина 6-8 см. на разстояние 10 см. Размножава се чрез семена, детки, листови резници. Обилно плододава, образува луковици-детки и има способността за възобновяване – формира придатъчни пъпки на листата и люспите. Луковицата е с една сочна люспа, която се възобновява ежегодно.

  |  Views: 1617  |  Прочетено във Вестник за градината