Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Брей

Tamus communis L.

Брей

Сем. Брейови – Dioscoreaceae

 

Описание: Многогодишно тревисто растение с месесто коренище, с белезникава слузеста сърцевина и външно с кафяв корков пласт. Стъблото е увивно, достигащо на дължина до 3 м. Листата са последователни, едри, обратно яйцевидни, на върха заострени и с дълга дръжка. Цветовете са двудомни, белезникаво зелени, събрани в гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на горните листа. Околоцветникът е шестлистен, при мъжките сраснал във вид на звънче, а женските цветове са сраснали в основата си. Тичинките са 6, а плодът е червена ягода. Цъфти м. май – юли.

Разпространение: Из храсталаците и горите до 1000 м н.в., главно в по-топлите места на страната.

Употребявана част: За медицински цели се събира коренището на растението.

Бране и сушене: Коренището се бере есен, след узряване на семената – м. август – октомври или пролет, преди развитието на растението – м. март – април. Суши се бъзо на слънце, сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушената билка е светло или тъмно кафява отвън, с жълтеникав оттенък отвътре, без миризма и с горчив вкус.

Действие и употреба: Болкоуспокоително, слабително и пикочогонно действие. Употребява се при ревматизъм, хемороиди и малария.

Външно: Корени от брей, накиснати в силна ракия, сварени във вода или като каша, се използват при ревматизъм, плеврит, бодежи, натъртено.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица нарязани корени от брей се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 50 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

Внимание! Растението е отровно!

  |  Views: 1805  |  Прочетено във Вестник за градината