Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Брейния

Breynia

Брейния

Брейния нивоза (Breynia nivosa) е нежно декоративно храстче, което произхожда от Тихоокеанските острови. Най-често се среща на Флорида и Антилските острови, където е известно като „снежен храст”. Латинското наименование е посветено на ботоника Джон Бреин, живял през 19 век.

Растението се оформя като храстче, което в стайна обстановка достига 40-50 см височина. Разклоненията са розово обагрени, много нежни. Наведени са надолу, което придава особена прелест на растенията. По клонките двустранно плътно са наредени неопадащите листа. Те са елиптични, около 2,5 см широки. Странното е, че баграта им е зелена, но са обхванати от светли петна, та изглеждат почти бели, което е повод за местното им наименование. Пак по този повод някъде ги наричат „хавайски сняг на Буш”. От вида има създадени няколко сорта, но особено атрактивен е Rosepicta. При него листата са изпъстрени в бяло, розово и зелено.

През лятото брейнията цъфти с малки зеленикави цветчета. Когато се разтворят те са плоски, наподобяват копченца. Имат аромат. Плодовете са дребни, сочни. Всички части на растението са отровни, затова не са подходящи за детска стая.

Отглеждане: Брейнията обича ярка светлина, но за да са ефектнти багрите на листата, трябва да се избягва продължително пряко огряване от слънцето. Понася полусянка. Растенията са топлолюбиви. През зимата температурата не трябва да е под 15-16ºС. По време на растежа почвената смес трябва винаги да е постоянно влажна, затова през лятото се полива редовно. През зимния период количеството на поливната вода се намалява. Влажността на въздуха обаче винаги трябва да е висока, затова растенията се пулверизират всеки ден. Водата трябва да е мека и със температурата на помещението.

Размножаване: Брейния се размножава вегетативно. През лятото се вземат стъблени резници, които да са леко вдървенани. Когато се подредят в лека почвена смес, над тях се поставя прозрачно фолио за запазване на висока въздушна влажност.  Най-бързо се вкореняват при температура 22ºС. Тъй като кореновата система е мощна, саксиите в които се засаждат вкоренените резници трябва да са големи. Почвената смес се съставя от чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:1:1:1. През две години през пролетта растенията се прехвърлят в по-големи саксии.   

 

  |  Views: 991  |  Прочетено във Вестник за градината