Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бреза

Betula

Бреза

Брезата е широколистно листопадно дърво от Сем. Брезови – Betulaceae с  яйцевидна корона.  На височина достига до 25-30 м. Бреза може да се срещне и като храст с височина 2-3 м. Расте по скалистите места, в иглолистни  и буковите гори навсякъде в страната на местата с влажен климат, предимно в планинските пояси. Използва се за озеленяване в цялата страна, както и като декоративно растение в паркове и градини.

 

Описание

 

Характерно в кореновата система на брезата е, че по-развити са страничните корени, които водят началото си почти от основата на растението. За разлика от тях главният корен е сравнително малък и къс.

Стъблото на брезата е сравнително тънко и е покрито обикновено (но не винаги) с бяла кора, която периодично пада на тънки люспи. Характерният за кората бял цвят се дължи на веществото бетулин, единственото бяло багрило съществуващо в природата.

Мъжките съцветия на брезата представляват дълги висящи реси, всяка от която е изградена от много на брой малки цветове. Всеки цвят на брезата е изграден от четириделен околоцветник. Женските цветове също са събрани в реси с яйцевидна или кълбовидна форма. Цъфтежът на бялата бреза продължава месец- месец и половина.

Животът на брезата е над 150 години. Изключително студоустойчив вид.

 

Отглеждане

 

Брезата е силно светлолюбиво и влаголюбиво дърво. Успешно се развива на изключително неплодородни почви, стига да има достатъчно влага. Почвите, върху които вирее най-добре бреза, са сиви горски и кафяви горски почви.

  |  Views: 2339  |  Прочетено във Вестник за градината