Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Брахикоме

Brachycome

Брахикоме

Брахикоме е едногодишно растение с лек каскаден ефект и с ярки и ароматни съцветия по върховете на разклоняващите се стъбла с дребни цветове подобни на маргаритка. Достига дължина 20-30см и се разпростира на ширина 30 см. Перестите листа му придават деликатен вид, но е по-издръжливо на засушаване, отколкото изглежда. Цъфти от началото на лятото до първите слани. Минималната температура, до която издържа е минус 5 градуса.

Сортове: Обикновено като сортова смес се продава Б. иберидифолия – височина 30-60 см, разпростира се на 45 см, цъфти с бели, розови, лилави и сини цветове (3,5 см) от средата на юни до края на септември. Централният диск може да е черен или жълт. Известни сортове са Blue Star, Purple Splendour и White Splendour.

Отглеждане: Изберете за цветето слънчево място, защитено от ветровете, с богата почва, притежаваща добри дренажни свойства. Периодично подхранвайте с торове за каскадни растения. Отстранявайте прецъфтелите цветове, за да помогнете на растението да развие още нови до края на сезона.

Размножаване: Засейте семена от брахикоме през март при температура 8-10 градуса. Разсадете в края на май.

  |  Views: 2943  |  Прочетено във Вестник за градината