Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Босилек

Ocimum basilicum L.

Босилек

Сем. Устоцветни – Lamiaceae (Labiatae)

 

Описание: Едногодишно тревисто растение, високо до 40 см. Стъблото в основата е разклонено и четириръбесто. Листата са яйцевидни или продълговати, срещуположни, рядко назъбени. Цветовете са в пазвите на листата, в групи по 6, с петлистно бяло венче, с четириделна горна устна и проста долна, чашката – двуустна. Тичинките са 4, като две от тях са по-дълги. Плодът е сух и разпадлив с 4 гладки орехчета. Цялото растение е с приятна миризма. Цъфти м.юни – август.

Разпространение: Родината на босилека е Източна Азия. Засаждано растение у нас.

Употребявана част: За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене: Бере се по време на цъфтежа м. юни – август. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е с ясно зелен цвят, характерна миризма и слабо парлив вкус.

Действие и употреба: Босилекът има противовъзпалително, противокашлично, възбуждащо апетита действие. Употребява се при възпаление на отделителната система, простуда, кашлица, стомашни болки.

Външно  босилек се използва за компреси при екземи и рани, за жабурене при зъбобол и гърлобол. Според народната медицина пресен сок от босилек се капва при възпаление и гной в средното ухо.

 

Рецепта:

 

2 суп. лъжици стръкове от босилек се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

 

Внимание! Да не се употребява в големи количества, поражда токсични ефекти.

  |  Views: 1448  |  Прочетено във Вестник за градината