Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Блехнум (Палмова папрат)

Blechnum

Блехнум (Палмова папрат)

Блехнум е голям род папрати, който включва общо 220 вида. За отглеждане в саксии от тях най-подходящ е видът Blechnum gibbum, Б. гибум. При това понякога е разпространен под синонима Lomaria gibba. Много рядко, като изключение, се среща и видът B. braziliense. Б. гибум произхожда от Нова Каледония. За разлика от всички други саксийни папрати, с времето оформя стъбло, подобно на палмите. На височина може да достигне от 0,60 до 1 м. Завършва с компактна туфа. Широките яркозелени листа от двете страни на листната дръжка са гребеновидно нарязани. Достигат до 50 см дължина.

Отглеждане: Блехнум се отглежда в почвена смес, подготвена от равни части чимовка и листовка, която може да бъде заменена с торф. През всичкото време изисква температурата в помещенията да е постоянна. Оптималната през цялата година е около 16-18ºС. Големите температурни разлики през лятото и зимата, отклоняващи се от посочения оптимум, често стават причина за смущения в развитието. Най-неприятното е, че те се отразяват на декоративността на растенията.

Едно от основните изисквания на блехнума е въздушната влажност в помещенията да е висока. Точно затова в сгради с централно парно отопление, този вид папрат страда. Неблагоприятният фактор би могло да се избегне, ако се вземат специални мерки за омекотяване на въздуха около саксията. Най-често в близост се поставя съд с вода за изпаряване. Може също около саксията да се нареди влажен мъх. Най-успешно високата въздушна влажност се поддържа, като се пулверизира постоянно.

Поливането също трябва да се провежда внимателно. Почвената смес винаги трябва да е свежа, но никога преовлажнена, а още по-фатално – засъхнала. Важно изискване е да е добре осветявана, но на нея да не попадат преки слънчеви лъчи. Вашият успех ще е безспорен, ако съобразявайки се с всички тези биологични изисквания на растенията, им осигурявате подходящи условия за живот.

Размножаване: Блехнум се размножава чрез спори. За целта се подготвя почвена смес с много фина структура.

  |  Views: 1064  |  Прочетено във Вестник за градината