Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Блатно кокиче

Leucojum aestivalis

Блатно кокиче

Родът Блатно кокиче (Leucojum aestivalis) включва 12 вида многогодишни растения, които обитават Централна Европа и Средиземноморието. Естествените местонахождения са мокрите, засенчени места и покрай реки, както и във влажни лонгозни гори. У нас се среща в югоизточната част на страната – Бургаско, Сливенско, Ямболско. Там се отглежда и като декоративен вид, под наименованието Гергьовско кокиче, сазово кокиче, дремавче, жабешко лале и други.

Блатното кокиче образува луковици до 3 см в диаметър. От тях се развиват по 3-7 листа с линейна форма, които имат влагалище. Цъфти през април-май. Цветоносите са слабо сплеснати, кухи. Достигат до 60 см височина. Носят от 3 до 10 наведени надолу цветчета. Те са по-едри от тези на обикновеното кокиче. Околоцветникът се състои от шест еднакво дълги бели листчета, със зелено петънце на върха. Те не са сраснали, а се припокриват като образуват звънчевиден перигон. Сред тях се намират тичинките. Заради нектара пчелите масово посещават цветовете.

Отглеждане: Изискванията на растенията при отглеждане в градини се свеждат до задължителното условие – влагата в почвата да е изобилна. Желателно е почвата да е богата на хранителни вещества, а мястото да е на сянка или полусянка. Тъй като всяка година се образуват нови луковички, за да не издребняват растенията, през 4-6 години трябва да се прореждат. Засажда се на дълбочина 8-10 см и на разстояния 20 х 15 см.

Размножаване: Блатно кокиче може да се размножава и със семена, но в този случай растенията зацъфтяват след три-четири години.

ВНИМАНИЕ! Химико-фармацевтичната промишленост използва това кокиче за производство на нивалин. Най-високо съдържание на галантамин от 0,1 до 0,5 % има в надземната част на растенията във фазите бутонизация и пълен цъфтеж. Използването на блатното кокиче за самолечение е опасно. Освен галантамин в него се съдържат и други силно отровни алкалоиди. При незнание това може да доведе до фатални последици. Когато се събира растението, не трябва да имате рани по ръцете, защото това може да доведе до тежки последствия.

  |  Views: 737  |  Прочетено във Вестник за градината