Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Биденс

Bidens

Биденс

Биденс (Bidens) е род едногодишни и двугодишни цветя, представен от около 200 вида с произход Мексико. Популярни цветя в парковото озеленяване, както и за градината и балкона. Цъфти през лятото и есента до падането на първите слани с красиви жълти цветове с форма на звезда. Цъфтежът на биденса е дълготраен, а на мястото на прецъфтелите цветове излизат нови.  От основата на цветето излизат множество стъбла. Най-популярният в момента сорт на пазара е Bidens ferulifolia.

Отглеждане: Подходящото за отглеждане на биденс място е на директно слънце или полусянка. Не е взискателен към температурния режим. Почвеният субстрат следва да бъде с добри дренажни свойства. Ако отглеждате биденс в съд на балкона, осигурете почва с добра въздухо- и водопропускливост, както и добър дренаж за оттичане на излишната вода. Поливането трябва да бъде умерено без допускане на пълно изсъхване на почвата. Добра практика е да се тори с всяка поливка с тор за цъфтящи растения, но в намалена концентрация. За да постигнете компактна форма на растеж, пензирайте биденса няколко пъти. Ако сте решили да презимувате вашето растение, осигурете му хладно и светло място.

Размножаване: Биденс се размножава най-лесно със семена, които се сеят в началото на пролетта. През май цветята се пресаждат на постоянните си места. Засаждат се в групи от по 3 – 4 растения през около 30 см.

  |  Views: 5916  |  Прочетено във Вестник за градината