Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Берберис (Кисел трън)

Berberis

Берберис (Кисел трън)

Берберис е студоустойчив, вечнозелен храст. Произхожда от Япония. Достига височина до 3 метра. Цъфти от април до юни с дребни, жълти, ароматни цветове, които през есента се превръщат в дребни червени плодчета. Листата имат интересен червениковозелен цвят, разположени върху дълги трънливи клонки със същия цвят.

Отглеждане: Всички видове берберис са слънцелюбиви, но понасят и частично засенчване. При отглеждане на полусянка губят красивата си окраска, а при недостиг на светлина спират да цъфтят и плодоносят. Към почвата са невзискателни, но предпочитат варовита и по-суха. Не се нуждаят от поливане и издържат на засушаване. През зимата оцеляват и при ниски минусови температури. Счупени и нежелани клонки се отстраняват през февруари. С подрязване може да се оформят в желана форма. През няколко години се предприема по-ниско подстригване с цел подмладяване на храстчетата.

Размножаване: Размножава се чрез семена и резници. В първият случай семената се стратифицират в продължение на 1-2 месеца. Размножаването чрез отводки и резници става на открито – през лятото.

  |  Views: 3021  |  Прочетено във Вестник за градината