Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Бакопа

Bacopa

Бакопа

Родът Бакопа е представен от около 70 – 100 вида многогодишни цветя, изключително красиви и лесни за отглеждане. У нас се отглеждат като едногодишни цветя. Произхожда от тропиците, като се среща в Африка и Америка. Незаслужено не са много популярни у нас и все още трудно може да се намери информация за тях. Бакопата е ранноцъфтящ каскаден сорт с бърз почвопокривен ефект. Цъфти неуморно от пролетта до първите студове на есента със звездовидни бели или светлосини цветове. Дължината на филизите достига до 50 см. Цветето само изхвърля прецъфтелите цветове. Изключително подходящо за висящи кошници и кашпи. Бакопа е много популярна в индийската медицина (Аюрведа), където се използва от хилядолетия за повишаване на функциите на мозъка – разбиране (DHI), памет (Dhriti) и спомен (Smriti). В това отношение, бакопа успешно се конкурира с Гинко Билоба.

Отглеждане: Идеалното място за отглеждането на бакопа е на директно слънце или полусянка. Подходящият за отглеждане на бакопа почвен субстрат следва да бъде с добри дренажни свойства. Изберете почва с добра въздухо и водопропускливост, като не забравяте да осигурите и добър дренаж за оттичане на излишната вода.

Поливането следва да бъде умерено, като не допускайте почвата да изсъхне напълно. През май изнесете закупените разсади или собствено отгледани от семена растения в градината или на балкона. През периода на цъфтеж ежеседмично торете с тор за цъфтящи растения. Добра идея е да се тори ежедневно с торна вода. Преди първите студове през есента можете да я внесете вътре, като поливането се намалява значително.

Размножаване: От семена или вегетативно през февруари март. Семената покълват много лесно и бързо. Важно е да се отбележи, че семената имат нужда както от топлина, така и от светлина, за да покълнат. Затова ги сейте както семената на петунията и лобелията – с поръсване върху почвата без да покривате. Трябва да се осигури и висока въздушна влажност, затова покрийте съда със стъкло или домакинско фолио, като по този начин ще си направите малък парник.

Ако сте решили да размножавате бакопа вегетативно, подгответе резници около 6-7см. дълги, премахнете в долната половина листата, потопете резника във вкоренител и засадете в торфена смес. Резниците се вкореняват за около седмица.

  |  Views: 11370  |  Прочетено във Вестник за градината