Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Ацидантера

Acidanthera

Ацидантера

Родината на родът Ацидантера (известна още и като звездна или абисинска гладиола) е Етиопия. На височина достига до 80 см. Това прави ацидантерата подходяща както за отглеждане в градината, така и в стайни условия. Цъфти за кратко през лятото (юли и август), но за сметка на това с великолепни бели или кремави ароматни цветове. Листата, както и на останалите представители на Семейство Ирисови (Перуникови) са мечовидни.

Сортове: Ще я откриете под името А. биколор муриеле или A. Murieliae в каталозите за луковици, но в повечето справочници се нарича Гладиолус калиантус. Цветовете (5-7,5 см) са звездовидни, листата – саблевидни, а стъблата са дълги 90 см. В основата на всяко венчелистче има ясно изразено пурпурно петно. Кормусите трябва да презимуват на сухо и сравнително топло място.

Отглеждане: Идеалното място за отглеждане на ацидантера е светло място на пряко слънчево греене. Предпочита проветриво място със свеж въздух. Оптималната температура е около 20 градуса. Осигурете й богата на хранителни вещества почвена смес, но задължително пропусклива и отцедлива. Оптималният субстрат е равни части чимовка, листовка и пясък. Задължително се погрижете за добър дренаж, ако отглеждате цветето в саксия в стайни условия. Поливането на ацидантерата, както и на останалите луковични растения е умерено. След изсъхване на листата поливането се прекратява и почвата се оставя напълно суха. Торенето е в началото на лятото, като се ползват торове за луковични цветя (на пазара има голямо разнообразие от специализирани торове за луковични). През зимата преди температурите да станат отрицателни, можете да внесете в зимната градина.

Размножаване: Размножаването на ацидантера става чрез луковици, които се засаждат през пролетта. Луковиците се съхраняват при температура около 10 градуса през зимните месеци. През пролетта презимувалите луковици се засаждат в нова почва и се поливат умерено.

  |  Views: 2021  |  Прочетено във Вестник за градината