Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Аукуба

Aucuba japonica

Аукуба

Аукуба е вечнозелен японски храст, който при стайни условия достига до 1,5 метра височина. Има изправени, силно разклонени зелени стъбла и големи кожести листа с дължина до 20 см и ширина до 6 см. Те са назъбени по краищата и са оцветени или светлозелено, или са изпъстрени с жълти петна, сякаш огрени от слънчеви лъчи. Точно заради пъстролистната форма растението е известно като “златно дърво”. Цветовете са червеникави и дребни, без декоративна стойност. Плодовете обаче – яркочервени и сравнително едри, са много красиви. Те могат да дадат семена само при изкуствено опрашване, защото аукубата е двудомно растение. В никакъв случай не бива да се ядат, защото са отровни.

Отглеждане: Аукуба е много невзискателно растение. Чувства се отлично както в добре отоплени, така и в прохладни помещения. Най-добре й е на полусенчесто място, но бързо се приспособява както към сянката, така и към яркото слънчево греене. Ако искаме да украсим с аукуба сенчесто място, подходящо е растение с едноцветни листа.

През зимата аукубата най-добре си отдъхва при температура между 8 и10 градуса. Тогава поливането е символично, колкото да не изсъхнат корените. Лекото засушаване въобще не й вреди, докато прекомерното овлажняване на почвата може да доведе до появата на черни петна по листата, а също и до загниване на корените. 

Ежегодното пресаждане не е задължително. Пресажда се когато съдът, в който вирее, отеснее. Подходящата почва се получава при смесване в равни части от градинска пръст, листовка, добре угнил оборски тор, торф и пясък. Не бива да се забравя, че месестите корени на аукубата са много крехки. Затова пресаждането трябва да се извършва много внимателно.

За да се оформи красива корона, при първите признаци на нов растеж през пролетта клонките се подрязват, а на останалите върховете се прищипват.

Размножаване: За размножаване на аукуба се използват отрязаните клончета. Те лесно пускат корени във вода или направо във влажна почва. Ако разполагате с две разнополови аукуби, можете да ги опрашите с малка четчица и ще получите семена, които лесно поникват и получените млади растения растат бързо.

 

  |  Views: 5030  |  Прочетено във Вестник за градината