Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Аубриета

Aubrieta

Аубриета

Аубриета е многогодишно тревисто вечнозелено растение. Дивите видове се срещат в Южна Европа и Западна Азия, включително и България. От тях са произлезли доста градински хибриди, които се използват в озеленяването. Стъблото е полегнало и разклонено, образуващо доста плътна розетка. Височината му е 4-5 см, а ширината на една няколкогодишна туфа може да достигне 30-40 и повече см. Листата са дребни, назъбени, жлезисти и овласени. Цветовете са единични, около 1-1.5 см, състоят се от 4 венчелистчета и напълно покриват листната маса. Те са ярки и наситени на цвят – лилави или пурпурни. Цъфтежът е продължителен – започва от април и може да продължи два и повече месеца.

Сортове: Основният вид е А. делтоидея (височина 7,5-12,5 см, разпростира се на 60 см), но тази форма не се отглежда. Градинските сортове са хибриди на този и други видове. Обикновено цветовете са бледопурпурни или розови, но има и в синя и червена багра. По-известни сортове: Aureovariegata (листа със златисти краища, бледолилави цветове), Alix Brett (кичест, малиненопурпурен), Astolat (пъстри листа, розов), Bressingham Pink (кичест, розов), Doctor Mules (пурпурен) и Red Carpet (червен).

Отглеждане:  За отглеждане на аубриета изберете слънчево и добре дренирано място. Веднъж засадена, аубриетата няма нужда от грижи. Издържа доста на засушаване. Тя се разраства и всяка година става все по-хубава. След цъфтежа, около 2 месеца през лятото тя пожълтява и не изглежда особено добре – тогава може да се подстриже, но не прекалено. Към края на лятото аубриетата започва да нараства на листна маса и отново изглежда добре до следващия цъфтеж.

Размножаване: Разделете туфите наесен или направете резници през лятото и отглеждайте под стъкло.

  |  Views: 1452  |  Прочетено във Вестник за градината