Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Астрофитум

Astrophytum

Астрофитум

Астрофитум означава цвете-звезда. Този род кактуси се наричат така поради специфичната си форма, която при повечето видове наистина напомня звезда. Тези своеобразни рожби на пустинята произхождат от Мекико и Тексас. В природата се срещат 6 вида. Това са красиви растения с кълбовидна форма и рязко обособени ребра. Някои от тях имат мощни бодли, други са съвсем лишени ото този типичен за кактусите атрибут. Обикновено целите кактуси са обсипани с бели капчици.Това са всъщност микроскопични тънки влакънца, с чиято помощ растението поглъща влагата от въздуха. Затова когато местим или пресаждаме астрофитум, трябва много да внимаваме да не изроним капчиците, за да не ги лишим от привичната им глътка влага. При по-възрастните астрофитуми тялото се изтегля силно на височина и те стават по-скоро цилиндрични.

Отглеждане: Астрофитумите са непретенциозни растения, които се отглеждат лесно. Както и всички останали кактуси, те се нуждаят от много светлина и свеж въздух, за да покажат истинската си красота. Затова е добре да прекарат лятото на открито – на балкона или в градината. Само в началото трябва да им се осигури леко засенчване, докато привикнат към условията. След това прякото и дълго излагане под слънчевите лъчи само допринася за доброто им развитие и обилния цъфтеж. Обикновено през цялото лято от връхната им част се появяват едри фуниевидни цветове, отворени широко и обагрени в красива копринена жълта багра. Когато през есента ги прибираме на закрито, също е добре да им намерим много светло място.

В родината си астрофитумите растат на варовити отцедливи почви при много оскъдни валежи. Затова при приготвянето на почвата за отглеждането им се вземат едрозърнест пясък, изветряла глина, градинска пръст и листовка в пропорция 3:1:1:1. Тя се пропарва добре за унищожаването на различните гъби, бактерии, насекоми и семена от бурени. След това към нея се добавя стара мазилка или дребни варовикови късчета. Астрофитумите не обичат честата смяна на саксията, затова се пресаждат само при необходимост. При засаждането не бива да се засипва с пръст кореновата шийка, а да се засипе с дребни камъчета. 

През лятото астрофитумите се поливат умерено, като се избягва преовлажняването. През зимата растенията си почиват в сухи помещения при температура около 12 градуса и въобще не се поливат.

Размножаване: Астрофитум се размножава със семена, тъй като не образува издънки.

 

  |  Views: 1501  |  Прочетено във Вестник за градината