Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Асплениум

Asplenium 

Асплениум

Асплениум е папрат с широки, леко нагънати по периферията листа, които оформят гъста изправена туфа. Листата са светлозелени, жилави и лъскави. Лесен е за отглеждане. В задимени от тютюнев дим помещения листата съхнат.

Видове: Има два основни вида, които се отглеждат като стайни растения и изобщо не си приличат. Елипсовидните листа на А. нидус са разположени около “гнездо”,  покрито с коренови влакънца. Не е труден за гледане, но не трябва да пипате младите листа. По листата на А. булбиферум се образуват дребни листчета; когато пораснат, от тях се образуват много малки растения. А. булбиферум е най-обикновеният, а А. вивипарум е по-малък и с по-силно извити навън листа.

Отглеждане: Настанете вашия асплениум в светло помещение, но без пряко слънце през пролетта и лятото. През симата температурите да са 18-20 градуса, а през лятото – 20-25 градуса. През ноща да е прохладно, но да се избягват ниските температури. Внимавайте почвата никога да не пресъхва, но ако преполивате растението, корените ще загинат. Желателно е да поливате с престояла вода, която да не попада в централната розетка. През зимата ограничете поливане. Въздухът не бива да е сух и затова листата се пръскат с вода. Може да поставите върху почвата мъх, който да задържа влагата. Младите растения се пресаждат ежегодно, а възрасните – когато изпълнят саксията. Най-подходяща е лека почвена смеска от горска почва и листовка.

Размножаване: Асплениум можете да размножите в ранна пролет като разделите старите растения.

  |  Views: 2057  |  Прочетено във Вестник за градината