Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Архонтофеникс

Archontophoenix

Архонтофеникс

Архонтофеникс (Archontophoenix) е еднодомна палма с изправен ствол. Родината на растението е Австралия. Листата й са дълги 1-2 м, перести, зелени или сиво-зелени, елегантно извити. Цветовете са висящи, четковидни, люлякови на цвят и се превръщат след оплождането си в червени плодове. Растението достига височина от 1,5-4 м, ако е настанено в саксия. Живее от 2 до 4 години в жилище. Сред интересните видове e архонтофеникс александреа (A. alexandrea), който рядко се отглежда в саксия.

Отглеждане: Растението трябва да се настани на място, където да му се осигури достатъчно светлина, но не и преки слънчеви лъчи. Почвата трябва да се състои от градинска пръст, парникова почва и пясък с добавка на 10% полистирол.

Подхранвайте веднъж в годината с гранулирани торове за стайни растения. Поливайте на всеки 4-8 дни в зависимост от температурата на въздуха. Не оставяйте субстратът да изсъхне напълно.

Влажността на въздуха трябва да бъде около 60%, иначе листата ще пожълтеят. За да поддържате средата, опръсквайте всеки ден.

Пресаждайте на всеки две години, като почиствате отложените минерални соли от стените на саксията.

През зимата трябва да пазите архонтофеникс кънингамиана от щитоносни въшки, а през лятото от акари.

Имайте предвид, че палмата се нуждае от прохлада през зимата, а по време на транспортирането от магазина до вашия дом трябва да пазите връхната пъпка – единствената растежна зона.

Размножаване: Растението се размножава чрез свежи семена, които предварително са накиснати в топла вода за около денонощие.

 

  |  Views: 1263  |  Прочетено във Вестник за градината