Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Арум (Змиярник)

Arum

Арум (Змиярник)

Родът арум включва няколко оригинални вида многогодишни тревисти растения. В почвата те образуват удължени грудки, в които се натрупват резервни хранителни вещества. От тях всяка пролет излизат по 2-3 декоративни стреловидни или копиевидни листа, дълги до 15-20 см.

Сортове: Разпространеният у нас А.maculatum е известен като “петнист змиярник”. Оформя много оригинални месести съцветия, във формата на кочан. Цветовете са изключително много дребни, еднополови. Женските са разположени в долната част на кочана. Те са съставени само от едногнезден яйчник. Мъжките са в горната част на съцветието и имат само по 3-4 прашника.

Декоративността се допълва от покривен лист, наричан спата, който както при калата обхваща съцветието. Той е зеленикав отвън, по края в долната си част ярко или тъмночервен, стеснен, после изведнъж се разширява. В горната си част е кафявовиолетов. Цъфтежът продължава от март до май. След това се образуват плодчетата. Те са оранжевочервени, с едрината на грахово зърно. Трябва да внимавате, защото те са отровни. Децата не трябва да се допускат до тях. Народната медицина препоръчва друга част – коренищата да се използват свежи за лечение на хемороиди.

У нас се отглежда и друг вид арум – A. orientale. Неговите грудки са закръглени и сплеснати.

A.creticum е сред най-красивите аруми. Бледожълтата спата е с бутилковидна форма, като силно заостреният й връх грациозно се извива навън. Така се открива дългото, бледо-оранжево съцветие.

При A. italicum  спатата е светла, като в горния край е чисто бяла. От този вид са създадени няколко сорта. От тях Pictum е познат и като Marmoratum.

Листата му са много едри, с леко вълнисти краища. Проводящите съдове красиво са изписани в кремаво-златисто. Странното е, че те се появяват през есента и живеят до пролетта.

Отглеждане: Най-подходящата за арумите е добре дренираната и плодородна почва. Предварително трябва много добре да се обработи, защото впоследствие тя само се плеви. Мястото може да е слънчево, но за предпочитане е да е на полусянка.  За арумите не се полагат големи грижи. Следи се само почвата да не пресъхва.

Размножаване: Растенията се размножават със семена или чрез разделяне на туфата. Най-подходящият срок за размножаване на арум е през август-септември. Коренищата се поставят на дълбочина 10-15 см. Разстоянията между отделните растения да са 20 см.

 

  |  Views: 4820  |  Прочетено във Вестник за градината