Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Армерия

Armeria

Армерия

Армерия е сравнително голям род от многогодишни цветя от сем. Саркофаеви (Plumbaginaceae), представен от над 100 вида. Родината на армерията е Средиземноморието, като изключение прави Armeria maritima, която е разпространена по бреговете на Северното полукълбо, чак до Ирландия и Обединеното Кралство. За нашите климатични условия, армерията е напълно зимоустойчива. Някои видове, като Armeria maritima, са подходящи за алпинеуми. Чудесно цвете за начинаещи и неопитни градинари

Листата на растението са дълги и тънки, тъмнозелени и събрани в туфа. Цветовете са разположени в съцветие с диаметър 4-5 см на цветоносно стъбло, високо 10-15 см. Армерията цъфти през май и юни, като след изрязване на прецъфтелите цветове е възможна поява на отделни цветове и през октомври. Цветове й са бели, розови или карминени.

Отглеждане: Армерия обича силната слънчева светлина и затова мястото й в градината или на балкона е на директно слънце. Почвата трябва да е песъчлива с много добри дренажни свойства и кисела реакция. Армерия не понася варовити почви! Поливайте умерено – едно от най-ценните качества на армерията е, че е устойчива на засушаване, което я прави непретенциозна и лесна за отглеждане. Не забравяйте след цъфтежа да изрежете прецъфтелите цветове – така ще удължите цъфтежа на цветето. Армерия е студоустойчива, но все пак е добре да й осигурите защита през зимата. Ако зимата е прекалено влажна, кореновата шийка на растението може да загние.

Размножаване: Армерия се размножава със семена или разделяне на туфата. Често се случва да се самозасее. При размножаване със семена имайте предвид, че цъфтежът е през втората година. При ранна сеитба обаче, армерията може да цъфне още същата есен. Засейте семената в парник още през февруари. Покрийте ги с много тънък слой от торф. Поддържайте температура около 20 градуса. Семената покълват след  3 – 4 седмици.

Добре е да разделяте туфите на възрастните растения на всеки 2 – 3 години. Това се прави през есента след окончателното приключване на цъфтежа, като разделените туфи се засаждат през около 20 см. Вкореняват се лесно.

  |  Views: 5842  |  Прочетено във Вестник за градината