Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Аристолохия

Aristolochia

Аристолохия

Аристолохия е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae, чиято родина е Бразилия. Достига височина 3-4 метра. Има здраво увивно стъбло с корковидна дървесина и сърцевидни листа с дължина около 8-10 см, заострени на върха, от горната страна – блестящи тъмнозелени, а отдолу – сивкави. Аристолохията цъфти с едри и дълги 4-5 см единични цветове с много необичайна форма и окраска – с издута цилиндрична жълтеникава тръба и сърцевидна пластинка на околоцветника. Имат неприятен слаб мирис на мърша. Цъфтежът е през втората половина на лятото. От горната страна бялата пластинка е украсена с червеникави жилки, а отдолу тя е с равномерни пурпурни петна с бял мрежест рисунък.

Това растение може да бъде отгледано само от опитни цветари.

Отглеждане: Аристолохия е светлолюбиво растение. Тя обича обилната светлина. Предпочита големи помещения или зимни градини, където се подържа температура около 20-22 градуса. Желателно е почвата на да бъде добре дренирана, леко влажна (без застояла вода), рохкава и хранителна. Трябва да й предвидите достатъчно място и да и осигурите подпори, по които да се увива. Можете да я отглеждате и като висящо растение.

Аристолохията трябва да се полива обилно през цялата година. Желателно е редовно да пулверизирате листата. При пулверизирането внимавайте да не намокрите цветовете. Ако през зимата температурите в помещението паднат под 18-20 градуса, намалете поливането. Внимавайте да няма застояла вода! Подхранвайте всяка седмица.

Пресаждайте през през 4-5 години, но имайте предвид, че тези растения не понасят добре пресаждането и започват да цъфтят чак след втората година. Когато пресаждате големи екземпляри исползвайте смес от равни части добре разположен оборски тор, пясък и пръст, както и листна маса.

Необходимо е редовно да подрязвате растението, за да му придадете желаната форма. Това се прави есента, след приключване на цъфтежа.

Размножаване: Аристолохия се размножава чрез семена и резници. Размножаването със семена се извършва през февруари. Поставете семената в навлажнен плат или платнена торбичка. Оставете ги така 2-3 дни като през еднакви периоди ги обливате с вода. Преди засяване измийте семената с течаща вода. Засейте ги в почвена смес от пясък, рохкава пръст и листовка в пропорции 0,5:0,5:2. След посяването уплътнете леко почвата, пулверизирайте и поставете стъкло отгоре. Оставете сандъчетата с посева за около два месеца в помещение с температура 23-25 градуса. Необходимо е ежедневно да отстранявате за малко стъклото, за да се проветрява разсадът. Размножаването чрез резници се извършва през късната пролет – края на април и май.

  |  Views: 2387  |  Прочетено във Вестник за градината