Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Антенария (Витошки еделвайс)

Antennaria

Антенария (Витошки еделвайс)

Антенария е многогодишно тревисто вечнозелено растение. Листата са елиптично ланцетни, фино и силно овласени, подчертано сребристи на цвят. Леторастите са пълзящи, вкореняващи се. Растението е много ниско, расте компактно. Листната маса е много ниска – 2-3 см, по време на цъфтеж височината на растението достига до 10 см, ширина 20-30 см. Цъфти през май-юни, около 40-50 дни. Цветовете са събрани в малки снопчета, тип кошничка, на къси цветоноси, на цвят са светлорозови, дребни.

Антенария се използва като почвопокривно на сухи и дрениране места, но трябва се отчита не много бързия растеж. Също в алпинеуми и скални кътове. Растението има сребриста и красива вечнозелена листна маса и се цени най-вече като красиво листно-декоративно растение.

Напълно студоустойчиво растение.Витошкият еделвайс е повсеместно разпространен по нашите планини. Да не се бърка с популярния алпийски еделвайс Leonthopodium alpinum – макар и от едно семейство, това са две съвсем различни растения. Антенарията се среща още в умерените области на почти цяла Европа, в Азия.

 

Отглеждане

 

Засадете на слънчево и добре дренирано място. Почвата трябва да е бедна, нормална или слабо кисела. Расте на места, където други растения се справят трудно. Плодородната почва и повечето влага влошават външния вид и компактност на растението. Разраства се сравнително бавно, не е агресивно.

  |  Views: 1793  |  Прочетено във Вестник за градината