Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Анациклус

Anacyclus

Анациклус

Анациклус е многогодишно тревисто стелещо се растение със силно нарязана вечнозелена листна маса, събрана в радиално разрастваща се розетка. Коренът е месест, подобен на морков. Цветовете са тип кошничка. Цъфти от пролетта до лятото (май-юли).

Произхожда от Атласките планини на Северна Африка и е напълно студоустойчиво за нашите условия. Анациклус на гръцки означава рециклиращ се, т.е. растението, вече голямо и прецъфтяло много често може да загине, но задължително се самоподновява чрез самозасяване, така че, ако му отредите постоянно място, ще го имате дълго време.

Много ниско растение -5-10 см височина и 30-40 см в диаметър. Цветовете се появяват по периферията на листната розетка, подобни са на малки маргаритки с бели езичести цветове и жълт център. Отвън венчелистчетата са обагрени в тъмнорозово, което е видимо, когато те са във фаза бутон.

Отглеждане: Анациклус се нуждае от топло и слънчево място и надежден дренаж, който може да се постигне като се добави чакълеста фракция към почвата. Да се избягва тежка почва и преовлажняване, което води до гибел на растението.

Размножаване: Бихте могли да разпръсвате семена на прецъфтялата вече цветна кошничка върху мястото, където то вирее. Така ще подпомогнете обновяването му чрез млади растения. Макар че обикновено анациклусът се самозасява.

  |  Views: 1213  |  Прочетено във Вестник за градината