Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Амобиум

Ammobium

Амобиум

Амобиум е род многогодишни цъфтящи растения от семейство Астрови. Родът наброява 5 вида, които са разпространени из цяла Австралия.

Като културно растение се отглежда крилатият амобиум (Ammobium alatum). Той представлява многогодишно растение, което се отглежда като едногодишно. Стеблата са изправени, силно разклонени във връхната си част, мъхести, 45-60 см високи. Прикореновите листа са удължено-овални, а тези по стеблото са малки, които са сраснали с основата на стеблото.

Съцветието представлява кошничка, която е около 1,5 см в диаметър, което е „облечено” от яка от сухи бели или жълти листенца. Цветовете са тръбовидни, жълти, които при прецъфтяването си почерняват. Цъфти обилно от средата на юни до студовете. Декоративността на съцветието се създава от многобройните едри венчелистчета.

В цветарството най-разпространена е едроцветната форма на крилатият амобиум. Тя се отличава от основния вид с по-силното си стебло, което достига височина до 60-80 см. Съцветията са до 2 см в диаметър. Започва да цъфти през юни-юли, около 60-70 дни след засяването, до студовете. Плодът представлява удължена, тъмнокафява шушулка със семена.

Отглеждане: Растението се настанява на слънце, основната и декоративната форма са светло- и топлолюбиви. Предпочита рохкави, песъчливи, достатъчно хранителни почви, но лесно свиква и с небогати, глинести почви. Няколко седмици след засаждането на разсада е желателно да подхраните с азотни торове, а още след две седмици – с минерални торове.

Размножаване: Размножава се чрез семена.

  |  Views: 1620  |  Прочетено във Вестник за градината