Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Амарилис (Хипеаструм)

Amaryllis (Hippeastrum)

Амарилис (Хипеаструм)

Родът Амарилис включва над 70 вида. Произходът му води началото си от Южна Африка. Пренесен е в Европа преди 350 години. Външният му вид е впечатляващ. Листата му са лентовидни, месести и тъмнозелени. Цветовете са големи и тромпетовидни, могат да бъдат обагрени както в нежно бяло, така и в страстно червено. Други краски, в които можете да съзрете това растение, са оранжевото, розовото, ярко цикламеното, както и изпъстрено в различни багри, разположени на ивици или волани.

Отглеждане: Осигурете на стайния амарилис непряка слънчева светлина –  силна, но разсеяна. Въпреки че амарилисът е устойчив на силни горещени, препоръчително е температурата през лятото да не е по-висока от 25 градуса, а зимата – не по-ниска от 5-6 градуса. Амарилисът предпочита богата на хумус почва. В началото поливайте съвсем умерено, а след появата на листата поливайте обилно веднъж седмично, като сипвате водата в подложката на саксията.

Пресаждайте веднъж на 3-4 години след цъфтеж. Трябва много да внимавате да не повредите крехките корени на луковицата. Пресадете в дълбока саксия, като задължително на дъното и поставите дренажен слой, защото амарилисът не понася преовлажняване

Периодът на покой при амарилисът продължава около два-три месеца – към септември се намалява поливането, а когато листата изсъхнат, съвсем се прекратява. За да не загинат луковиците, от време на време напоявайте умерено. Съхранявайте на тъмно при температура около 10-15 градуса

Вашият амарилис може да цъфти повече от един път годишно, но за да се случи това, трябва да го подхранвате добре и през лятото и да му осигурите открит балкон – това растение определено се нуждае от свеж въздух.

Размножаване: Амарилис се размножава чрез луковици. Той е едно от растенията с най-големи луковици. От много важно значение за бъдещия му цъфтеж е големината на луковицата. По-едрите луковици дават повече цветове и дръжки. Препоръчително е преди засаждане долната част на луковицата да се сложи за около денонощие в хладка вода, за да се събуди. Следва засаждането, при което трябва да поставите много внимателно луковицата в почвата, като една трета от нея оставите навън. Притиснете внимателно почвата около нея. Поддържайте температура около 20 градуса и поливайте редовно, особено след оформянето на цветоносите.

 

  |  Views: 2611  |  Прочетено във Вестник за градината