Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Алстромерия

Аlstroemeria

Алстромерия

Алстромерия (Alstroemeria) е многогодишно растение с коренища, което идва от Южна Америка. Тя има неплътни съцветия с много красиви цветове с разнообразна окраска, изпъстрени с контрастни щрихи и линии. По екзотическата си багра и устройство на цвета, алстромерията напомня орхидеята и лилиума, затова растението се нарича още “перуански лилиум”.

Рязаният цвят от алстромерия може да стои във ваза до 3 седмици. Ако не забравяте ежедневно да сменяте водата в съда, растението ще покаже всичките си съцветия до последната пъпка.

Разнообразие: Има множество видове, високодекоративни хибриди и сортове алстромерия. Създадени са и компактни хибриди алстромерия за саксийно отглеждане, като височината им се колебае в границите 20-40 см. През лятото всички цъфтят с големи цветове с диаметър 5-7 см.

Отглеждане: Алстромерия се отглежда в открита почва без да се изважда и покрива през зимата само в страните с мек климат. Но тъй като това растение издържа малки замръзвания на почвата, то може да се отглежда и в нашите ширини, при условие че почвата е с добър дренаж и върху коренището се постави дебел слой мулч, слама или друг изолационен материал. Алстромерията успешно расте на проветриви, но защитени от силния вятър места, предпочита светлите, но без жарко слънце и полусенчестите ъгълчета на градината. Бързо се разраства в добре дренирана, рохкава, плодородна почва с неутрална или слабо кисела реакция. В тежката почва пред засаждането на кореницата трябва да добавите торф, слама и други разрохкващи материали.

Алстромерията е взискателна към храненето. В периода на растеж на растението (до края на лятото) трябва да се подхранва ежеседмично, като се редуват минерални с органични торове, а в периода на бутонизация се прекратява внасянето на азот. Алстромерията се полива умерено, продължителното преовлажняване на корените води до загниването им.

Размножаване: Разрасналите се коренища на алстрoмерията се делят на части през пролетта при необходимост и се разсаждат по 3-4 растения на квадратен метър. Разделените коренища се засаждат в почвата на дълбочина 10 см. След деленето алстромерията расте зле през първата година. Някои видове се размножават чрез пролетно засяване на семена. В съд с рохкав субстрат, се поставят семената, покриват се с тънък слой почва и се увлажняват. Съдът се покрива със стъкло. Обикновено след 3 седмици се появяват растенията, а след като се засадят в почвата, те цъфтят обикновено на втората година.

  |  Views: 6720  |  Прочетено във Вестник за градината