Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Алоказия

Alocasia

Алоказия

Алоказия е красиво стайно растение  от сем. Змиярникови с големи  стреловидно-овални (или сърцевидни) листа на високи прави дръжки. Естествено е разпространена във влажните тропически райони на Югоизточна Азия (Филипините). Обикновено в стайни условия се отглеждат видовете Alocasia amazonica (тъмнозелени листа с рязко контрастиращи бели жилки), Alocasia sanderiana (по-издължени леко заострени листа), Alocasia cucullata, Alocasia macrorrhiza (нашенският трилистник) и др. Известни са около 70 вида Алоказии, всички рядко екзотични, но често проблемни растения в стайни условия.

Отглеждане: За да се радвате на красива алоказия, трябва да й осигурите добре осветено място, където не попадат преки слънчеви лъчи. През зимата помислете за допълнително изкуствено осветяване. Температурите през лятото да са 22-26 градуса, а през зимата. Препоръчителната почвена смес за алоказия е: 1 част торф, 1 част листовка и 1/2 част пясък, като добре се отразява и добавянето на борови кори. Алоказията не понася глинести почви. В периода на растеж подхранвайте веднъж на две седмици с комплексен минерален тор.

Поливайте обилно по време на цъфтеж и умерено през зимата. Системното преполиване може да бъде пагубно за растението. Алоказията не обича твърда и хлорирана вода – при поливане с такава вода, както и при недостиг на хранителни вещества или излишък на азот, краищата на листата пожълтяват. Подържайте висока въздужна влажност, редовно пулверизирайте, обтривайте листата с влажна мека кърпа. При недостатъчно влага и прекалено сух въздух краищата на листата изсъхват и покафеняват. Най-добре алоказията би се чувствала в зимна градина или оранжерия.

Размножаване: От пролетта до есента се появяват дъщерни грудки, които се разделят при пресаждане.

Болести и вредители: Най-често се срещат листната въшка и червеният акар. Причина за това е сухият въздух и високата температура. При откриването на насекоми е неоходимо да измиете листата и стъблата със сапунен разтвор. При по-силни увреждания пръскайте с инсектицид. При нарушение на температурния режим и поливането започва  дървесно гниене.

  |  Views: 2643  |  Прочетено във Вестник за градината