Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Алисум

Alyssum

Алисум

Алисумите формират две групи градински растения. Алисумите за лехи са издръжливи едногодишни, които от дълго време са любимите партньори на лобелиите по края на цветните лехи. Те са ниски от 5 до 20 см, почвопокривни. Стъблата са нежни, силно разклонени и добре облистени. Листата са дребни, ланцетни и последователни. От многобройните си дъговидни стъбла, осеяни с тесни листа, се образуват чимчета с дебелина 8-15 см. Традиционната багра е бяла, но сега има сортове алисум с розови, пурпурни или червени цветове. Ниските “възглавнички” са покрити с дребни цветове с меден аромат и се засаждат в прозоречни сандъчета, между плочите и в празни места в цветната леха. Периодът на цъфтеж е от юни до късна есен. Алисумите за алпинеум са доста различни – цветовете им са жълти, растенията са многогодишни и най-често се групират с аубриетата.

В съчетание с бялата и виолетова багра, алисумът е подходящ за оформяне на бордюри или цветни петна върху места с по-малко или лоша почва. Растението е удобна подсевна култура за растения с високо стъбло, както и на преден план в комбинация от високорастящи нагоре растения в балконско сандъче (мушкато, маргарита, хетатрон, тагетис).
Видове: От едногодишните видове в цветарството се отглежда видът Alyssum maritimum. Има обилен цъфтеж и приятно ухание. Използва се предимно като бордюрно растение. Понася подстригване, като само след 3 седмици повтаря цъфтежа си. Освен за бордюри, той може да се използва за фигури в зелени площи и алпинеуми.
Alyssum saxatile – многогодишно растение, което достига от 15-30 см височина. Произхожда от Европа, Среща се и у нас. Листата му са продълговати с леко сиво мъхесто окосмение. Цветовете са в съцветия и са жълти. Растението е подходящо за алпинеуми, сухо зидани декоративни стени, на сухо и слънчево изложение и поради обилния си цъфтеж и за бордюри.
Alyssum montanum – многогишно растение. Сеща се в Ориента. Достига до височина 10-20 см. Цъфти през юни и юли в жълто. От този вид има сортове с едри цветове.

Отглеждане: Растението алисум не е претенциозно към почвата, стига да е достатъчно слънчево. Полива се умерено и се наторява само веднъж след подрязването. Остранявайте мъртвите цветове и поливайте обилно при сухо време. След първото цъфтене се извършва подрязване, което стимулира образуването на нови издънки и пъпки.

Размножаване: Алисум се размножава чрез семена. Те са дребни, плоски, кръгли, жълтеникави. Запазват кълняемостта си до 3 години. Поникват до 1 седмица след сеитбата. Засяването се извършва през март в сандъчета, а разсадът се пикира и изнася на постоянно място през май. Засяването може и да се извърши направо на постоянно място през април, като впоследствие растенията се разреждат. В такъв случай цъфтежът закъснява и започва през юни. Растенията се засаждат на разстояние 15 см едно от друго. Така се постига оптимална гъстота.

  |  Views: 20943  |  Прочетено във Вестник за градината