Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Акорус (Блатен аир)

Acorus

Акорус (Блатен аир)

Акорус е многогодишно полуводно тревисто растение, с дълги изправени, подобни на меч яркозелени листа, които розовеят в основата си или по ръбовете на листата с височина между 60 и 120 см. Основните корени са пълзящи с дебелина 2-3 см бели отвъре с лек розов отенък и горчив вкус, като от тях излизат по-малки коренчета. На някои от листата се появява полуизправен цилиндричен спадикс (кочан) който е дълъг около 5-10 см, покрит с малки зеленожълти цветове с 6 тичинки. Цъфти от късна пролет до ранна есен, като цветовете се задържат около месец. И листата и корените имат приятен аромат. Предпочита полусенчести до пълна сянка места с мокра торфна почва или плитки места покрай реки и блата.

Размножаване: Акорус се размножава със семена. Най-добри резултати дават прясно узрели семена, посадени и поставени на хладно. Понеже е блатно растение подсигурете достатъчно вода на семената, като поставите съда в по-голям в който добавите вода, така че да образува пласт 3-4 см, така семената ще имат постоянна влага. След като растенията станат достатъчно големи, така че да можете да боравите с тях пресадете в друг по-голям съд, като не забравяте голямата им нужда от вода и прохладно място. Освен със семена, акорусът може да се размножава и чрез разделяне през пролетта, но преди да е започнал растежа. У нас акоруса се размножава само вегетативно. Поради тази причина той, доста често образува цели колонии и се настанява трайно в плитчините покрай бреговете.

Полезни свойства: Екстракти от корените се използват като инсектицид и като съставна част от парфюми. В миналото корените са използвани от индианците за медицински цели, както и заради способността им да предизвикват халюцинации когато се приемат в по-големи дози. Тези свойства се дължат на веществата алфа и бета-азарон, за които вече е доказано че са канцерогенни. В народната медицина се използват изсушените корени от растението. Горчивия глюкозид акорин увеличава диурезата и има противовъзпалително действие. Препаратите от акорус понижават кръвното налягане, а също имат и противогъбични и дезинфекциращи свойства. Тъй като има няколко разновидности, ако не ги разпознавате не използвайте растението като билка, това може да е опасно.

  |  Views: 1996  |  Прочетено във Вестник за градината