Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Аквилегия (Кандилка)

Aquilegia

Аквилегия (Кандилка)

Аквилегия е многочислен род от семейство Лютикови, който е разпространен в умерените и планинските области на Северното полукълбо. Повечето видове аквилегия са изящни многогодишни тревисти растения. Атройното храстче е покрито от ажурни сиво-зелени листа, които го правят красиво дори когато не цъфти. Многобройните цветове са с твърде причудлив строеж – част от венчелистчетата завършват със своеобразна “шпора”. При дъжд кухите “шпори” се пълнят с вода и я задържат. Оттук идва и латинското наименование на цветето – аквилегия (аква – вода, и лего – събирам). Но, разбира се, най-важна е екзотичната им красота.

Кандилките са обект на селекция още от 14 век, което е довело до създаването на много хибридни форми. Те биват дългошпорести, със завити шпори и без шпори. Отделните форми лесно се кръстосват помежду си чрез опрашването и е трудно при потомството да се съхранят окраската и формата на цветовете. Затова се препоръчва всяка година да се засяват поне няколко нови разновидности аквилегия.

 

Отглеждане

 

Място: Кандилките нямат особени претенции към светлината – те растат еднакво добре както на слънчеви, така и на засенчени места. Ако им се осигури лека полусянка, те ще цъфтят по-дълго. А ако редовно отстраняваме прецъфтелите цветове, ще ни даряват с пищен цъфтеж до есента.

Почва: Почвата също няма значение, достатъчно е да я наторяваме редовно и да не е прекалено влажна и тежка.

Размножаване: Размножават се чрез семена. Всички кандилки дават много семена. Те се засяват предзимно и през пролетта никнат дружно. Трябва  без бавене да се разсадят на нужните места, защото възрастните растения се прихващат трудно поради особеностите на корените им.

Форсаж: Цъфнали кандилки може да имате и в стаята още в ранна пролет. Трябва да ги изкопаете през лятото, без да повредите корените. Засадете ги в саксии, които вкопайте на полусенчесто място в градината. Поливайте умерено. С настъпването на студовете ги внесете в прохладно помещение, а през януари ги сложете до прозореца. Постепенно увеличавайте поливането и през март може да очаквате цветове. След цъфтежа ги пресадете в нова пръст и ги вкопавайте пак в градината, за да ги подготвите за още един ранен цъфтеж.

  |  Views: 5565  |  Прочетено във Вестник за градината