Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Акация бяла

Robinia pseudoacacia L.

Акация бяла

Сем. Бобови – Fabaceae (Leguminosae)

 

Описание: Високо до 20 м дърво с разклонена корона и сиво-кафява кора. Листата са нечифтоперести с яйцевидни листчета, като от двете страни на листната дръжка те са видоизменени в бодли. Цветовете са бели, събрани в редки гроздовидни съцветия с петлистна чашка, петлистно венче и 10 тичинки. Плодът е кафяв боб с тъмнокафяви или сиви овални или бъбрековидни семена. Цъфти май – юни.

Разпространение: У нас – култивирано растение. Отечеството му е Северна Америка.

Употребявана част: За медицински цели се събират цветовете на растението.

Бране и сушене: Цветовете се берат по време на цъфтежа, май-юни без общата им дръжка. Събраните цветове се слагат в кошници или кошове без да се натискат, поради опасност от запарване. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С.

Действие и употреба: Билката има пикочогонно, противоспазматично, противокашлично, кръвоспиращо и слабително действие. Употребява се при главоболие, болки в стомаха и червата, ревматизъм, невралгия на лицевия нерв, болести на отделителната система и др.

Външно акация се използва за жабурене при зъбобол и болно гърло.

 

Рецепта:

 

1 суп. лъжица цветове от акация се киснат 2 часа в 300 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

  |  Views: 1102  |  Прочетено във Вестник за градината