Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Акантус

Acanthus

Акантус

Акантус е красиво растение, което се отглежда заради цветовете и листата. Дълбоко нарязаните дъговидно извити листа обгръщат основата на стъблата, чиито върхове са окичени с тръбести пурпурни и бели цветове, които се появяват в средата на лятото.

Сортове: А. спинозус е най-добрият избор. Той е издръжлив и с най-големи листа, но има и остри бодли. Съцветията са съставени от цветове с бели „устнички” и могат да се използват за свежи или изсушени букети. Височина 1,2 м, разпростира се на 75 см, цъфти от юли до септември. А. молис е по-висок, с меки бодли и с не толкова привлекателни листа и цветове.

 

Отглеждане

 

Място: В градината засадете акантуса на много слънчево място. Растението обича директните слънчеви лъчи. Осигурете му пространство далеч от други високи градински цветя. Подходящо е за засаждане около пътеки. Избягвайте да го засаждате на места с ограничено пространство или където има засадени малки, по-деликатни растения, защото акантусът е агресивен и ще потисне развитието им.

Ако решите да отглеждате акантус на балкона, подберете дълбока саксия – растението има нужда от пространство в дълбочина за развитие на корените.

Почва: Почвата следва да бъде пропусклива и добре дренирана. Задържането на излишна вода може да бъде фатално за растението.

Температура: Акантусът е сравнително студоустойчив – издържа до минус 18 градуса.

Поливане: Поливайте умерено и рано сутрин, за да предизвикате обилен цъфтеж.

Подхранване: Торенето може да е по-рядко – веднъж месечно с тор за цъфтящи растения. Не забравяйте, че в градината почвата е богата на хранителни вещества за разлика от саксията или балконските сандъчета.

Размножаване: Акантус се размножава чрез семена. Семената се сеят през март. Семената покълват за около месец. След появата на поне две истински листа, младите растения се пикират. Започва да цъфти около 3 месеца след покълването на семената. Не бързайте да садите току що покълналите разсади в градината. Отглеждайте у дома в стайни условия поне 2-3 години преди да засадите трайно в градината. В противен случай рискувате младите растения да не презимуват.

Размножава се и чрез резници, по които са избили коренчета. Резниците се засаждат в песъчлива пръст. Времето за засаждане е между март и май. Младите стръкове покълват до месец. Поливат се малко, но редовно, докато израстнат до 5-6 см.

  |  Views: 3101  |  Прочетено във Вестник за градината