Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Азарина

Asarinа

Азарина

В нашите ширини азарина се развива като едногодишно растение и се отглежда като храст или пълзящо растение. Тя е много декоративна и като висящо растение. Подходяща е за засаждане във висящи кошници или в градини до стени и огради. Има тъмнозелени, назъбени листа. Големите цветове са бели, розови или бледолилави – появяват се от юни до средата на октомври. Тези красиви и много ефектни катерливи цветя произхождат от Северна Америка (Мексико, Калифорния, Тексас).

Сортове: Почти всички видове имат увивни, но не и самозакрепващи се стъбла и тръбести цветове. Най-късите стъбла (1,2 м, розови цветове с кремави гърла) принадлежат на А. ерубесценс (Маурандия ерубесценс), а най-дългите (3 м) на А. барклаяна. Продават се семена на A. scandens Mixed или Jewel Mixed. Цветовете на А. антиринифлора приличат на цветовете на кученцето.

Отглеждане: Азарина предпочита светло, полусенчесто до слънчево място. Не бива да се излага на пряка слънчева светлина. Ако й намерите добре защитено от течение, но проветриво място на балкона или терасата, най-добре е да я оставите навън през цялото лято. През зимата не допускайте температурите да падат под 13-15 градуса. Основното правило при азарината е да се полива пестеливо. Важно е туфата никога да не изсъхва. Добре е да се тори на всеки две седмици. През зимата бъдете особено внимателни – поливайте колкото туфата да не изсъхне. Младите растения се подрязват неколкократно, за да станат кичести.

Добре е сортът A. purpusii, чийто корен може да презимува при температура 8°С в торфено легло, да се присади наново през пролетта. 

 

Размножаване: Азарина можете да размножите през март и април със семена. Засаждайте семената през 50-60 см.

  |  Views: 2311  |  Прочетено във Вестник за градината