Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Азалия

Azalea

Азалия

Азалия е храстовидно растение, което се отглежда и в саксия, и на открито. Но у нас азалиите трябва да се отглеждат само като стайни растения. Това е удивително по декоративност и продължителност на цъфтене храстовидно растение. За разлика от другите цветя, азалията започва да цъфти след като времето захладнее и цъфти до април-май.

Вечнозелените, или японските азалии са ниски и разпростиращи се. Листопадните са по-високи, достигат над 1,8 м височина. Наесен листата им се обагрят в красиви нюанси.

Отглеждане: Азалия обича светлина, но не пряка – за нея е подходящо  северното изложение. Най-благоприятната температура е 18-20 градуса. Цветето понася и по-хладен въздух в жилището (около 15 градуса). Отглежда се в плитки и широки саксии.

Азалията е много нежна и при засушаване окапват не само цветовете, но и листата. Ако не я поливате известно време и после решите да наваксате, растението няма да се възстанови. Азалията страда от засушаване, но и обилната влага й вреди. Цветето се полива през ден и се оросява един път в денонощието, а в горещите дни – два пъти. Запомнете, че тези растения страдат изключително много, ако бъдат полети през горещите часове на деня, за това по-добре изчакайте с поливането до първите часове на вечерта или на следващата сутрин. Поливайте с престояла питейна вода, за да се отдели част от хлора, а варта се утаява на дъното на съда за поливане. Всеки ден цветето и листата му се пръскат с вода от пулверизатор, но само докато има пъпки.По време на цъфтеж не се пулверизира – образуват се грозни петна по цветовете.

Азалия обича тор за кисели почви. С торенето се допринася за пищен цъфтеж. Торете поне два пъти в месеца, като добавяте желязо, то ще подпомогне абсорбирането на хранителните вещества и ще направи листата с хубав интензивен зелен цвят.

През месец май азалията може да се изнесе на балкона или в градината. За да цъфти обилно, се прибира в хладно, но светло помещение при първите хладни дни. По време на цъфтежа идеалното място за нея е на светло, но не много топло място, без директно слънчево огряване.

За да се образуват повече цветове, растенията се пензират – премахват се връхните им пъпки. Първото пензиране се прави 35-40 дни след цъфтежа, когато на младите клонки се появи четвъртата двойка листа, а последното през юли, август. През август се образуват и цветните пъпки.За да се образуват по-големи цветни пъпки и да се оформи храст, прецъфтелите клонки се отрязват. Винаги премахвайте цветовете след тяхното прецъфтяване, като внимателно отстранявате и цветната дръжка – по този начин растението няма да хаби енергията си, за образуване на семена.

След прецъфтяване азалията се пренася в хладно, но не много студено помещение и продължава да се полива. При първа възможност, когато времето позволява саксиите може да се изнесат на открито. За да цъфти обилно Азалията, се прибира в хладно и светло помещение при първите хладни дни.

Азалия се пресажда много рядко, когато корените са запълнили саксията. За пресаждане се използва специална почва за азалии – тя трябва да бъде с кисела реакция – рН 4 – 4,5, за предпочитане иглолистна или торф.

Размножаване:  Засейте семена под стъкло напролет или чрез отводки през лятото.

  |  Views: 4306  |  Прочетено във Вестник за градината