Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Адромисхус

Adromischus

Адромисхус

Адромисхус е род от най-малко 28 вида сукуленти растения, чиято родина е южна Африка. Растат в скалисти местности и са отлични растения за домашно отглеждане. Отличават се с атрактивни яркооцветени листенца, но изискват много светлина, за да се оцветят. На сянка повечето видове развиват зеленикави отенъци. Червеникавите власинки в основата всъщност са въздушни корени.

Отглеждане: Андромисхус предпочита се директна ярка светлина. Издържа на по-студени температури, стига да са над нула градуса и самите растения да бъдат сухи. През зимата трябва да се избягва намокряне на листата. Повечето видове андромисхус виреят чудесно във всякакъв вид почва, която не задържа вода. Като представител на сукулентите растения, адромисхусът се нуждае от много малко вода. Полива се веднъж на 1-2 седмици, като общото правило е, че почвата трябва да бъде оставена да изсъхне. Преполиването води до загниване на корена. През зимата растенията изпадат в латентно състояние и тогава поливането трябва да бъде по-рядко.

Размножаване: Повечето видове адромисхус могат да бъдат размножени от едно единствено листче, като листчето трябва да бъде поставено така в саксията, че края на стеблото му едва да докосва почвата. Други видове сами отделят своите листчета и макар всяко листче да формира ново растение, може да е голямо предизвикателство да отгледате от него голям екземпляр.

Болести и неприятели: Червеникавите цветчета на адромисхуса произвеждат голямо количество нектар, който може да доведе до фунгусна инфекция, особено в края на активния им сезон. За да предпазят растението, много градинари изрязват цветчето. Адромисхусите се нападат и от листни въшки и винарки. В такива случаи се пръскат с инсектицид.

  |  Views: 1559  |  Прочетено във Вестник за градината