Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Адениум

Adenium

Адениум

Адениум е мечтана придобивка за всеки любител на сукулентните растения. Представителите на този род произхождат от  пустинните райони на Централна и Южна Африка. Това са дървовидни стъблени сукуленти, които в природата достигат внушителни размери, но като стайни украшения не надхвърлят 40 см.

От цветарските магазини у нас може да се купи дебелият адениум (A. obesum). Това е миниатюрно дръвче, което поради естествено компактната форма на растеж прилича на бонсай. В основата си стъблото му има естествено удебеление – каудекс, което служи като воден резервоар. От него излизат странични, по-тънки разклонения, през лятото покрити плътно с едри фуниевидни цветове. Те са събрани в съцветия, достигат на дължина до 10-15 см и при благоприятни условия не увяхват в течение на десетина дни. Цъфтежът е продължителен – от май до октомври. Листата са също много красиви и едри – тъмнозелени и блестящи отгоре и матовозелени отдолу.

Отглеждане: Адениум обича слънцето през всички сезони. Колкото повече  го пече, толкова по-обилно цъфти, а цветовете са по-едри и красиво обагрени. По време на летните жеги е добре да се изнесе на открито, като обаче при дъжд се покрива. През зимата може да прекара периода на покой и в полусянка, но тогава трябва да се поддържа температура 12-15 градуса.

През лятото адениумът се полива обилно, когато горният почвен слой просъхне напълно. През зимата се дава съвсем малко топла вода. Ако през есента листата на растението са опадали, се полива само тогава, когато стъблото леко загуби тургор. Съвсем без вода обаче не може да живее продължително. Въздухът е желателно да бъде сух, особено при ниска температура.

Адениумът цъфти обилно само когато корените му плътно обхванат почвата. Поради това се пресажда рядко, а новата саксия трябва да е само малко по-голяма от старата. Подходящата почва е бедна, но силно водопроницаема. Всяко задържане на влага може да погуби цветето.

Някои автори препоръчват пролетно подрязване на клонките, но това води до слаб цъфтеж. Трябва да се режат само повредените клонки или ако искаме да вземем резници.

Размножаване: В домашни условия размножаването на адениум става най-лесно с резници. Те се подсушават ден-два и се засаждат в лека песъчлива почва, която  нарядко се овлажнява. При 22 градуса вкореняването става за около месец, но може да продължи и повече.

ВНИМАНИЕ! Всички части на адениума са отровни. След всяка манипулация – позрязване или премахване на прецъфтелите цветове, ръцете трябва  да се мият внимателно.

 

  |  Views: 2247  |  Прочетено във Вестник за градината