Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Агератум

Ageratum

Агератум

Сред цветята, които багрят градината в синьо, агератумът е ненадминат. Това прелестно растение от семейство Астрови е родом от Централна Америка.На гръцки агератум означава “който не старее”. В родината си е многогодишно, но при нашите климатични условия се отгглежда като едногодишно. На височина достига от 10 до 50 см. Разклонява се силно и бързо покрива определените му площи. На фона на сочно зелените листа ярко се открояват обагрените във всички оттенъци на синьото цветове. Те представляват съцветия-кошнички, които от своя страна са събрани в сложни пухкави съцветия-щитчета. Надарени са с фин аромат. Обилният цъфтеж продължава от май до сланите. Образува множество семена.

Съществуват множество сортове агератум, които се различават по времето на цъфтеж, по формата и окраската на цветовете, по височината на храстчето и по формата на листата.

Агератумите са универсални цветя. Може да ги засадим в отделна леха, може да направим от тях ефектен бордюр, може да ги включим в пъстър цветен килим. Ако решим да украсим балкона или перваза с агератум, също няма проблеми. Той расте и цъфти прекрасно в саксии и сандъчета.

Отглеждане: За да покаже агератумът истинските си декоративни качества, трябва да му се определи открито слънчево място. Даже лекото засенчване се отразява неблагоприятно на общия вид и на цъфтежа му.

Почвата трябва да е лека, неутрална, умерено плодородна. Ако е много богата, се развива силна стъблена и листна маса за сметка на по-малко цветове. Не понася силно овлажнени и каменисти места.

Полива се обилно, но не прекалено. Вода се дава само когато повърхносният почвен слой е добре просъхнал.

Добре е прецъфтелите съцветия да се премахват, а силно разрасналите се клонки да се подстригват. Това се отразява изключително добре на агератума.

Размножаване: Размножаването на агератум става със семена и с резници.

Когато използваме семена, трябва да знаем, че ще получим голямо разнообразие в оттенъците на багрите. Засяването на семената за разсада става през март, а на открито растенията се изнасят през май, когато няма никаква опасност от силно застудяване, защото топлолюбивото цвете загива бързо от студ. Засаждат се на разстояние 15-20 см помежду им.

Ако желаем да получим еднородни по цвят агератуми, най-добре е да се възползваме от размножаването чрез резници. За целта избраните растения-майки се изкопават в края на август и се прибират в прохладно помещение, където презимуват. Резниците се нарязват през март-април и при температура 20-22 градуса се вкореняват бързо. Засаждат се както получените от семена растения.

 

 

 

  |  Views: 2329  |  Прочетено във Вестник за градината