Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Агапантус (Африканска лилия)

Agapanthus

Агапантус (Африканска лилия)

Агапантус е многогодишно тревисто растение с лентовидни листа, достигащи до 50  см дължина. Цъфти от лятото до късна есен. На високо стъбълце се разтваря синьо съцветие. Най-добре цъфти на слънце, понася и по-сенчести места. Отглеждането на това растение не е трудно, ако можете да го настаните през зимата на прохладно масто. Необходимо е да се засажда растението в голяма саксия или кашпа, тъй като то е доста голямо. Красивият агапантус е украшение за стаята, балкона или стълбището. При подхранване с торове големите растения в кашпи при цъфтеж  имат от 20 до 200 чадърообразни  свело сини съцветия.

Отглеждане: Агапантусът е светлолюбиво, понася и полусенчести места, но там през зимата няма да цъфне. Предпочита умерените температури. През зимата поддържайте 10-12 градуса и не позволявайте температурата да падне под 6 градуса.

Агапантусът расте добре на слабо кисели почви. Наличието на вар във водата  води до замърсяване на почвата. Затова,  щом на повърхността на почвата  се появи бяла коричка  или налеп, горният слой земя се заменя със свежа почва.

В периода на растеж почвата трябва да бъде винаги влажна. Поливайте с чиста, престояла, дъждовна и топла вода. Агапантусът е много чувствителен към обилното поливане. При силна влага  в почвата  листата пожълтават и окапват. Затова, дренажът в широката саксия е задължителен, а в почвата се добавят парченца дървени въглища. През зимата поливайте много рядко.

От началото на май до края на август подхранвайте веднъж месечно със специални торове за цъфтящи стайни цветя.

Обикновено пресаждането на агапантус се прави през 3-4 години. Месестите корени не бива да се увреждат по време на пресаждането. Почвата да е 2 части глинесто торфена, 2 части хумус, 2 части горска почва и 1 част пясък. Добрият дренаж е задължителен.

Размножаване:  Агапантус се размножава като се разделя на туфи след приключване на цъфтежа. Може да се размножава и чрез семена.
Вредители: Агапантусът е най-застрашен  от щитовидната въшка и червения акар. При нападение листата  изсъхват и окапват. При установяването на  вредители  е необходимо растението да се измие с гъба, напоена с домакински сапун и да се почисти паяжината. След това може да се напръска с подходящ инсектицид. Пръска се от всички страни на листата.

  |  Views: 2573  |  Прочетено във Вестник за градината