Енциклопедия

Раздел Енциклопедия:

Абутилон (Стаен клен)

Abutilon

Абутилон (Стаен клен)

Абутилон е вечнозелен храст с кленовидни, зелени или пъстри листа.Това растение е забележително с оригиналните си листа и пищни цветове. Цъфти от началото на пролетта до късна есен. При стайна температура от 10-15°C цъфтенето може да продължи и през зимата. Растението е разклонено, леко храстовидно. При цъфтене, всяко клонче се покрива с цветове и пъпки. Абутилонът е бързорастящо растение, а ако се пресади в градината може да достигне до 1.5 м. височина и до 1 м в диаметър.

Отглеждане: Абутилон се отглежда в прохладни помещения. През зимата стайната температура да е в границите от 10-13°С,  максимално до 15°С. При отглеждането на растенията през зимата при температура по-висока от 15°С листата на растението окапват, ако въздухът е сух.

Абутилонът е светлолюбиво растение и предпочита пряка слънчева  светлина в продължение на няколко часа на ден. През зимата го настанете в слънчево помещение. За предпочитане е  в близост до южните прозорци.

Използвайте почвена смес със следния състав: 1 част горска почва,1 част листна, 1 част торф, 1 част хумус, 1 част пясък.

Поливайте обилно от пролетта до есента. През зимата поливайте умерено. При прекомерно поливане или изсъхване на почвата в саксията листата, цветовете и пъпките могат да окапят. Периодично оросявайте листата.

От началото на април до края на август подхранвайте със специални минерални торове за цъфтеж. Не е желателно внасянето на  органични торове повече от веднъж през лятото.

Подрязването на абутилона удължава периода на цъфтеж. В средата на лятото подрежете всички избуяли, обезлистени или изсъхнали клонки. Здравите клончета се подрязват наполовина или на 1/3 от дължината.

 

Размножаване: Абутилон се размножава лесно от семена, които поникват за  три седмици. . За посяването им е необходима леко песъчлива почва, като семената се покриват със слой, дебел 3-4 мм. Укрепналият разсад се пикира в саксии. Растенията цъфтят пет месеца след посяването си.

Възможно е размножаване и чрез резници. Размножаването чрез резници се извършва в края на февруари-началото на март. Резниците се вкореняват най-добре в отопляемо помещение, в почвена смес от горска почва и пясък, характерното е че всяка резница се покрива с полиетилен. Пъстролистните видове на абутилона се размножават само чрез резници.

Вредители: За съжаление в стайна условия абутилонът много често е подложен на нападението на вредители. При откриването им е  необходимо всички поразени листа, цветове и пъпки да се обработят със сапунена гъба от двете страни  на листата за механично почистване. При по-големи поражения е необходимо да се напръска с инсектицид. При появата на червени акари е необходимо да се увеличи влажността около растението

  |  Views: 3133  |  Прочетено във Вестник за градината